Ankštiniai/Augalinė mityba/Receptai/Sriuba/Vaikams nuo 1 metų
Šildanti, skani ir vertinga žirnių sriuba
Šildanti, skani ir vertinga žirnių sriuba
Žirniuose daug tiamino (B1) 0.7 mg ir folio rūgšties 274 mcg, avinžirniuose – tiamino (B1) – 0.5 mg, tik folio rūgšties dvigubai daugiau – net 557 mcg
Ingredientai
- 800 ml daržovių sultinio, galite naudoti savo virtą koncentruotą, tada reikės mažiau
- 500 ml vandens. kiekį reguliuokite pagal norą, vanduo kalorijų neturi. Pilsite daugiau, bus skysta sriuba, pilsite mažiau – tirštesnė
- 400 g džiovintų žirnių, skaldytų ar pilnų. Juos nuploviau ir pamerkiau brinkti. Skaldytų nebūtina mirkyti, tik pamirkius jie labai greitai išverda. O neskaldytus mirkyti rekomenduoju apie parą ar bent 12 val.
- 300 g morkų
- 200 g pievagrybių
- 70 g svogūnų
- 4 skiltelių česnako
- 5 g imbiero
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. ciberžolės
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- lydyto sviesto, kepimui
Gaminimo žingsniai
- Į puodą įpilame aliejaus ir įjungiame viryklės vidutinę kaitrą. Suberiame smulkintus svogūnus ir morkas.
- Kepame maišydami apie 4 minutes, kol svogūnas taps skaidrus. Jei matysite, kad per mažai riebalų – tai arba jų pagal poreikį dar pilkite arba mažais kiekiais daržovių sultinio.
- Suberiame smulkintus česnaką, imbierą, ciberžolę ir grybus. Pakaitiname 3 minutes.
- Supilame daržovių sultinį, vandenį, žirnius, druską.
- Padidiname kaitrą ir užverdame. Tada sumažiname ugnį iki mažos ir verdame 20 minučių arba tol, kol žirniai pasieks norimą minkštumo lygį. Aš viriau maždaug tiek, bet paskui išjungiau ir palikau skoniams susigulėti.
- Pagal skonį pagardiname pipirais.
- Patiekiant labai skanu, bet nebūtina:– kalendros lapai, tinka ir petražolės ar smulkiai kapoti švieži laiškiniai česnakai– saulėgrąžų sėklos, lengvai pakepintos sausoje keptuvėje. Pakanka, kad jos vos pagelsta, bet neturi paruduoti!Recepto ir nuotraukos autorė Vaida Kurpienė