fbpx

Bulvės ir vaikų mityba

Viena populiariausių mūsų daržovių – bulvė. Pastarosios daug kas bijo ir be reikalo. Vaikams kalorijų reikia, o ir bulvė turi savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų.

Šioje lentelėje pateiktos maistinės medžiagos yra nevirtose šviežiai iškastose bulvėse, jas apdorojus stipriai mažėja vitamino C, geležies, kalio bei fosforo.

Šaltinis: nutritiondata.com

Kaip matote lentelėje bulvės turi nemažą kiekį krakmolų, taigi ji reikia daug energijos, labai geras valgis vaikučiams nevalgiukams. Tačiau jų reikia vengti valgyti vakarais, jei vaikai ar suaugę turi viršsvorio. Taip pat turi nedidelį kiekį maistinių skaidulų (ląstelienos) būtinų gerai virškinimo trakto veiklai. Įdomu, kad vitamino A daugiau turi gelsvos spalvos bulvės.

Atkreipkite dėmesį ir į bulvės spalvą. Žaliose augalo dalyse ir pažaliavusiuose gumbuose yra iki 0,07 % nuodingo alkaloido solanino, taigi pažaliavusioms bulvėms vietos Jūsų puoduose tikrai neturėtų būti.

Kaip geriausia gaminti bulves?

Mes įpratę bulves nuskusti, palaikyti jas šaltame vandenyje ir tuomet užkaisti puode. Tokiu būdu sumažiname bulvės teikiamą naudą. Pavyzdžiui, lyginant kalio kiekį šviežioje bulvėje su lupena joje yra 12 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN), virtoje su lupena 11 proc. , o štai virtoje be lupenos jau tik 4 proc. RPN. Po bulvės lupena ir iš karto po ja yra susikaupę daugiausia naudingų medžiagų, kurių netenkame skusdami. Taigi tik nušveitę bulvę šepetėliu ir nuplovę išsaugosime jos naudą. Vertingiausios bulvės ką tik iškastos, šviežios. Jas didesniems vaikams ir suaugusiems galima valgyti termiškai neapdorotas, sutarkavus šiaudeliais ir sumaišius su agurkais, morkomis ar kitomis šakninėmis daržovėmis. Mažiems vaikams geriau jas virti garuose, virti su lupena, galima iškepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojus išlieka daugiausia mums taip būtinų ir mūsų racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų maistinių medžiagų.

Jei bulves kepate orkaitėje ant grotelių – temperatūra neturėtų viršyti +175 laipsnių Celsijaus, nes krakmolas, kurio kupina ši daržovė apie +180 laipsnių Celsijaus temperatūroje skyla ir dalis susidariusių medžiagų kenksmingos, pavyzdžiui, kancerogeninė medžiaga akrilamidai.

Jei jau bulves verdate skustas – jokiu būdu nelaikykite jų ilgai šaltame vandenyje, nes jame tirpsta vitaminai ir taip netenkate didelės dalies daržovės naudos. Be to, bulves dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Vandens turėtų būti kuo mažiau, taip išsaugosite dalį vitaminų. Geriausia visuomet ruošti šviežią maistą, nes vitaminai ir kiti antioksidantai nyksta ne tik verdant, bet ir vėsinant maistą, o dar mažiau lieka antrą kartą šildant maistą. Pakartotino kaitinimo metu dar labiau sumažėja maistinių skaidulų.

Atminkite, kad pervirti bulvių nereikia, nes kuo ilgiau verdate, tuo labiau mažėja naudingų medžiagų kiekis. Pavyzdžiui vitamino C 100 gramų šviežios bulvės su odele yra net 33 proc. suaugusio žmogaus paros normos, bet verdant jo kiekis stipriai mažėja. Verdant bulves su odele lieka tik 22 proc. verdant be odelės tik 12 proc. rekomenduojamos paros normos.

Net ir vyresniems vaikams nerekomenduojami tarkuotų bulvių patiekalai, jų iš viso nereikėtų duoti vaikams iki 3 metų. Tai ypatingai sunkiai virškinamas maistas. Bulvės geriausia tinka ir lengviausia virškinamos, valgomos su daržovėmis, ypatingai gerai tinka šviežios ir raugintos, taip pat rūgščiais pieno produktais ar riebia žuvimi, pavyzdžiui silke ar skumbre.

Ko trūksta vaikui, jei jam norisi žalios bulvės?

Jau pramokę vaikščioti vaikai yra smalsūs, jei mato, kad ruošiate maistą, natūralu, kad gali norėti paragauti. Tame nėra nieko blogo. Tik gerai nuplaukite ir tegul graužia į sveikatą. Galima jiems ir pagelbėti- supjaustykite bulvę smulkiais šiaudeliais ir sumaišykite su morkų ar kitų daržovių šiaudeliais. Vaikas ypatingai dažnai nori žalių (šviežių) bulvių, jam gali trūkti vitamino C ar geležies.

Mamoms gali būti įdomu tai, kad…

Virtose bulvėse, lyginant su šviežiomis 100 gramų produkto padaugėja kalorijų, nuo 77 kcal iki 87 kcal. Be to, keičiasi jų glikeminis indeksas (GI), kuris rodo angliavandenių pasisavinimo greitį. Kuo indeksas didesnis, tuo greičiau reikia panaudoti gautas kalorijas ir tuo greičiau išalksite. Taigi šiuo atveju mažiau yra geriau.
Šviežios bulvės, virtos su lupena GI 40
Senesnės bulvės, virtos su lupena GI 65
Įprastai virtos (be lupenos) bulvės GI 83
Keptos bulvės GI 95

Beje, gaji nuomonė, kad balti virti ryžiai yra mažiau kaloringesni nei bulvės. Tai netiesa, 100 gramų šio produkto yra 97 kcal, t.y. 10 kcal daugiau, jei lyginsime su tokiu pat kiekiu virtų bulvių.

 

 

Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama.

Leave us a comment