fbpx

Kokią mėsą parinkti vaikui?

1-6 metų vaiko mityba/Kūdikio mityba/Straipsniai

Kokią mėsą parinkti vaikui?

Kokia vaikams turi būti siūloma mėsa ir kaip ją geriausia paruošti priklauso nuo jų amžiaus.

Pirmiausia reikėtų pradėti nuo triušienos, veršienos ir kalakutienos. Tiesa, jei kūdikis alergiškas, gali tekti koreguoti siūlymą. Pavyzdžiui, jei mažylis negali valgyti kiaušinių, tai tikėti, kad bus ribojama ir vištiena. O jei alergiškas pieno produktams, prastas pasirinkimas bus veršiena. Tačiau venkite patys riboti ir būtinai pasitarkite su vaiką prižiūrinčiu gydytoju.

Teigiama, kad triušiena, kalakutiena ir veršiena lengviausiai virškinama mėsa. Jautienoje geležies yra daugiau, nei veršienoje, tačiau veršiena lengviau pasisavinama. Kuo jaunesnio gyvūno mėsa, kuo mėsa liesesnė – tuo ji lengviau pasisavinama. Tinkama ir stirniena, elniena, nutrijos mėsa, tačiau mažai kas turi galimybių ją įsigyti. Vėliau galima įvesti neriebios jautienos ar kiaulienos išpjovą, naminių paukščių mėsą, tačiau kaip pagrindinis pasirinkimas iki trijų metų vis dėl to turėtų išlikti triušiena, veršiena ir kalakutiena. Jei kūdikiui trūksta geležies (per mažas feritinų kiekis) tuomet vis dėl to rinkčiausi jautieną su didžiausiu kiekiu geležies ir pertrinčiau ja mėsmale du kartus, kad mažyliui būtų švelnesnis skonis. Be to, būtinai derinčiau su šviežių daržovių žiupsniu, nes jose esantis vitaminas C stipriai padidins geležies pasisavinamumą.

Jei trūksta geležies atsargų valgydami paukštieną rinkitės šlaunelių mėsą. Šioje paukštienos dalyje yra daugiau lengvai pasisavinamos geležies.

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama ir apie kiaulieną, kaip lengvai pasisavinamą mėsą. Taigi mityba mokslas kintantis ir atsiranda vis naujos mados. Tuo labiau, kad vaikams riebalų kiekis nėra ribojamas, todėl nebūtina net visų riebaliukų nupjaustyti. Tačiau verta atminti, kad kuo riebesnė mėsa, tuo joje mažiau būtinųjų mūsų organizmui baltymų. Labiausiai vertinu kiaulienos išpjovos mėsą.

Būtina mėsos rūšis kaitalioti savaitės bėgyje, kadangi skirtingos mėsos rūšys ne tik turi savitą skonį, bet ir skirtingas maistines medžiagas.

Ir pabaigai. Jei tik turite galimybę rinkitės natūraliai augintų gyvūnų mėsą. Tokiu būdu užtikrinsite savo mažyliui tai, kas geriausia.

Aukite sveiki
Vaida Kurpienė

Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama.

Leave us a comment