fbpx

9 taisyklės, kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad sumažėtų išmetamo maisto kiekiai

1-6 metų vaiko mityba/Mokyklinuko mityba/Paauglio mityba/Straipsniai

9 taisyklės, kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad sumažėtų išmetamo maisto kiekiai

Ar dažnai išmetate nesuvartotą maistą? Viena iš priežasčių, kodėl su atliekomis iškeliauja daug vartoti tinkamo maisto – netinkamas jo laikymas. Pradėti tvariau gyventi galima nuo paprastų žingsnių – tvarkos šaldytuve.

Netinkamas produktų laikymas, pirkinių planavimas ir porcijų apskaičiavimas – tarp dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl dešimtis kilogramų maisto išmetame su atliekomis.

Ką daryti? Pradėti siūlau nuo paprastų žingsnių – peržiūrėti šaldytuvo turinį ir įvesti jame tvarką. Tai padės išvengti užsilikusių maisto likučių, ilgiau išlaikyti produktus šviežius bei sutaupyti.

9 taisyklės, kaip sutvarkyti šaldytuvą

  1. Šaldytuvą reguliariai valykite ir tvarkykite. Kuo mažiau bakterijų, tuo maistas ilgiau bus šviežias.
  2. Dėdami produktus į šaldytuvą, laikykitės aiškios tvarkos. Pvz., produktus, kuriuos reikia greičiau sunaudoti – dėkite akių lygyje, lentynos priekyje. Kuo giliau ir toliau bus produktai, tuo mažesnė tikimybė, kad sunaudosite juos laiku.
  3. Visas praplėštas pakuotes sandariai uždarykite. Pagamintą maistą sudėkite į mažiausias dėžutes, ne tik uždenkite, bet ir sandariai uždarykite. Aš dažniausiai naudoju stiklinius indelius su sandariu uždarymu.
  4. Šaldytuve palaikykite teigiamą, 4-4,5 laipsnių, temperatūrą. Žemesnėje temperatūroje lėčiau veisiasi bakterijos. Temperatūra įvairiose šaldytuvo vietose gali skirtis. Pvz., kuo arčiau šaldymo elemento/sienelės – tuo šalčiau. Kuo arčiau durelių – šilčiau. Atkreipkite į tai dėmesį dėliodami produktus.
  5. Daržovėms ir vaisiams būtina drėgmė. Kai kurie šaldytuvai technologijų dėka tai užtikrina specialiuose stalčiuose. Jei tokio neturite, daržoves laikykite dėžėse ar maišeliuose, kad jos nedžiūtų, bet jie neturi būti sandarūs, kad išvengtume pelijimo. Žalumynus ir salotas pamerkite į stiklinę ir statykite šaldytuve. Uogas užpilkite vandeniu stiklainyje, taip jos išsilaikys ilgiau. Žalumynai išsilaikys ilgiau pamerkti į vandenį.
  6. Durelės – šilčiausia vieta šaldytuve su dideliais temperatūrų svyravimais. Tad čia vieta greitai naudojamiems ir nebijantiems temperatūrų svyravimų produktams: krienams, garstyčioms ir kitiems pagardams, taip pat – kefyrui, airanui, jogurtui.
  7. Venkite prigrūsti šaldytuvą. Pirkite tik tiek, kiek reikia, pvz., užsisakydami maisto produktų tik artimiausioms dienoms. Kai prikrauname per daug, nematome, kas lentynų gilumoje ir tas maistas dažniausiai sugenda.
  8. Planuodami pirkinius, pirmiausia pasižiūrėkime, ką jau turime, kuriuos produktus reikia suvartoti per artimiausias dienas. Pagalvokite, ką galėtumėte pagaminti iš turimų produktų, o tada trūkstamus produktus dėkite į krepšelį.
  9. Šaldytuve nereikėtų laikyti pomidorų, bulvių, svogūnų. Šaldytuvas nebūtinas ir aliejui, išskyrus žuvų taukus ir linų sėmenų aliejų. Šaltyje nereikia laikyti ir česnakų, riešutų, sėklų, ropinių daržovių, nebent namuose labai karšta ir daržovę jau prapjovėte.

Būkime tvarūs!

Dietistė, dviejų populiarių knygų autorė, bei dviejų vaikų mama.

Parašykite komentarą

El. Parduotuvė:

Vaikų mitybos planai internetu
Video seminarai apie vaikų mitybą

Vaikų mityba