Ar jums girdėta ir ragauta daržovė – pastarnokas? Tai seniai žinoma, tik kiek primiršta lietuviška daržovė. Ir tikrai be reikalo, nes ir vertinga, ir skani.
Pastarnokas gali pakeisti bulves. Jų kaloringumas beveik toks pat, bet skiriasi maistinės medžiagos. Kai kurie vaikai ir suaugę negali vartoti morkų ir kitų oranžinės spalvos daržovių, tad pastarnokas gali būti puiki pamaina, galvojant apie skonines savybes ir naudą. Įvairovė maiste – būtina, tad rinkimės skirtingus produktus, bet visada atsiminkime ir saiką.
Pastarnokų skonis – saldokas, primena saldžiąją bulvę (batatą) arba morką. Jis turi kalio, mangano, vario, vitaminų K, C ir B9. 100 g pastarnoko yra 75 kcal, 18 g angliavandenių, iš jų 4,8 g natūralių cukrų, taip pat turi 4,9 g skaidulų, suteikiančių sotumą.
Svarbu pastarnoką apdoroti saikingai, kad jis išlaikytų savo skaidulas. Tad valgant daržovė turi išlikti kramtomos konsistencijos. Pastarnoko žievelės lupti nebūtina, nes joje daugybė skaidulų ir vertingų medžiagų.
Rinkitės lygius, tvirtus, vidutinės morkos dydžio pastarnokus. Jei pastarnokas tam tikrose vietose minkštas, galima įtarti, jog jis pradėjęs pūti. Jei jis apvytęs ir dėl to suminkštėjęs– nieko tokio, pamerkite neskustą daržovę į kambario temperatūros vandenį 1-2 val. ir jis atgaus traškumą.
Pastarnoko gaminimas
- Skanu šviežias (nekeptas ir nevirtas) su pjaustytomis morkomis ar saliero šaknimi. Tinka paskaninti aliejumi, natūraliu jogurtu arba grietine. Idealu pjaustyti šiaudeliais, kaip ir kitas šaknines daržoves. Taip bus traškesnis ir malonesnis valgyti
- Vietoje prancūziškų bulvyčių „fri“ – kepkite orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje. Gaminimo būdas identiškas, kaip ir bulvėms
- Galima kepti orkaitėje pjaustytą gabalėliais kartu su burokėliais, morkomis ar moliūgu. Pabarstykite druska arba tarkuotu kietuoju sūriu
- Mišrainėms – vietoje saldžios, paprastos bulvės, vietoje morkos. Ne tik vietoje jų, bet ir šalia – puikus daržovių derinys.
- Pastarnokas labai patinka ir tinka kūdikiams, nes daržovė yra natūraliai saldi. Mažyliams galime trinti, o štai suaugusiems išlaikyti kietą struktūrą – būtina
- Dera įvairiuose troškiniuose bei sriubose.
Geriausia valgyti pusryčiams ar pietums, o vaikams bei norintiems priaugti svorio – tinka visada.