1-6 metų vaiko mityba/Mokyklinuko mityba/Paauglio mityba/Straipsniai
Kokius ir kaip paruoštus moliūgus valgyti naudingiausia ir gaminimo paslaptys

Smalsu, ar esate ragavę šviežio, t. y., nekepto ir netroškinto, nevirto moliūgo, o gal salotose, kaip arbūzo riekę ar pjaustytą pagaliukais? Ar vaikai jį mėgsta?
Moliūgo skonis priklauso nuo rūšies, pvz., šviežiam vartojimui tinka muskatinis (žalias didelis) ir sviestinis moliūgai. Kiti moliūgai labiau tinka karštam apdorojimui.
Kaip gaminti?
Kaip jau supratote, vertingiausia valgyti šviežius moliūgus:
- Salotoms skaniausia šiaudeliais tarkuoti ir maišyti su cukinija, agurku, morkomis ar kitomis daržovėmis. Salotose gali pakeisti morkas. Gardinti galima grietine, jogurtu, taip pat ir aliejumi (nuo alyvuogių iki sezamų), skanu pašlakstyti citrinos ar apelsino sultimis.
- Pagaliukais ar a la arbūzo riekėmis. Suvartoję 100 g moliūgo, gausite 26 kcal, tad vietoje menkaverčių užkandžių, kai labiau norisi kažką kramtyti, rinkitės moliūgo pagaliukus. Jie natūraliai saldūs bei traškūs, tad bus ir naudos organizmui ir malonumas valgant.
- Raugintas moliūgas – galima ir iš karto susipjausčius, kaip salotas rauginti, arba gabaliukais pjaustyti. Tik į įprastą agurkų marinatą, kuris tinka ir moliūgams, skanu čiobrelių įberti.
Moliūgus valgyti verta kuo mažiau apdorotus, kad būtų išlaikytas traškumas, o tai reiškia ir didesnį sotumą:
- moliūgą kepkite orkaitėje, ant grotelių, pabarstę kmynais su druska. Skanu ir šaltas
- kepkite orkaitėje, ant grotelių, pabarstę kietuoju sūriu. Skanu ir šaltas
- tarkuotas ir lengvai su kokosų aliejumi pakepintas moliūgas suteiks salsvo skonio sorų ar avižų košei
- orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje supjausčius pagaliukais – bus vietoje bulvyčių „fri”, tokias labai mėgsta ne tik ir vaikai, bet ir suaugę
- įdarykite moliūgus. Įdaras tinka tiek ir augalinis, pavyzdžiui, grikiai ar ankštiniai, tiek ir mėsos
- berkite kubelius į sriubą ir troškinius
- pakeiskite dalį bulvių vertingesniuose kugelio ar bulvinių blynų receptuose
- įtarkuokite į blynus – suteiks gražios spalvos, natūralaus saldumo ir reikės mažiau miltų
- dėl savo natūralaus saldumo ir kreminės tekstūros, moliūgas tinkamas ir PYRAGAMS, keksams bei apkepams gaminti. Traškumo išlaikyti nepavyks, bet jis pakeis miltus ir sumažins reikiamo cukraus kiekį
Idealu, jei šiuos patiekalus gamindami įdėtumėte daugiau baltymų: kiaušinių, varškės ar tofu. Baltymai padidins sotumo jausmą ir sulėtins angliavandenių patekimą į kraują.
Skanių moliūgų