1-6 metų vaiko mityba/Mokyklinuko mityba/Paauglio mityba/Straipsniai
Kodėl verta rinktis vynuogių uogas, o ne jų sultis
Vynuogių kauliukai gali sukelti apendicitą, jų valgymas kenkia sveikatai. Tiesa ar mitas?
Vynuogėse gausu galingų antioksidantų, kurių didžiausias kiekis randamas odelėse ir sėklose. Kaip tik sėklose – didžiulis kiekis skaidulų, kurios teigiamai veikia žarnyno peristaltiką (padeda žarnyno turiniui judėti ir pasišalinti laiku) ir padeda pasiekti sotumą.Vynuogių sėklas saugu vartoti, kaip tik iš jų gaminami vertingi ekstraktai ir aliejai. Žinoma, kaip ir visur, vartojant labai svarbu saikas.
Ar vynuogių sultys sveikiau nei uogos?
Tiek vynuogės, tiek vynuogių sultys turi daug naudos sveikatai, tačiau visas vaisius/uoga visada yra daug vertingesnis pasirinkimas. Sulčių gamybos procese:
- Pašalinama odelė, kurioje koncentruojasi vertingos medžiagos.
- Sultys dažnai pasterizuojamos, kad būtų išvengta rūgimo ir tai sumažina jose esančių antioksidantų kiekį net 44 %.
- Ilgiau laikant sultys, dėl oksidacijos ir kitų procesų, dar labiau mažėja antioksidantų kiekis.
- Vaisių sultyse yra mažai ar visai nėra skaidulinių medžiagų, palyginus su šviežiomis uogomis.
- Cukrų koncentracija sultyse padidėja.
- Skysčių pavidalu lengviau išgerti daugiau kcal ir angliavandenių (cukrų) – taip savo noru sukeliant alkį bei saldumynų ir miltinių potraukį po 1-2 val. nuo sulčių suvartojimo ir pratęsiant jį iki vakaro.
Tad pasiūlykite visiems šeimos nariams po saują tamsiųjų vynuogių, kuriose didžiausias kiekis vertingų medžiagų, jomis pasimėgaukite lėtai sukramtydami ir didinkite gyvenimo džiaugsmą bei gerinkite sveikatą!