fbpx

Kokio maisto reikėtų vengti būsimai mamai? (1 dalis)

Nėščiosios mityba/Straipsniai

Kokio maisto reikėtų vengti būsimai mamai? (1 dalis)

Nėštumas ypatinga būsena, kurios metu valgydama moteris turi pagalvoti ne tik apie save, bet ir apie nešiojamą mažą būtybę. Kokių maisto produktų reikėtų vengti nėštumo metu ir dėl kokių priežasčių?

Vengtinus maisto produktus turėtumėme suskirstyti į dvi grupes. Vieni produktai – skatina apetitą ir turi mažai maistinės vertės, o kiti – tai maistas, kurio netinkamas apdorojimas ar laikymas gali sukelti sunkių pasekmių, pavyzdžiui, susirgti listerioze. Tai labai sunki infekcinė liga, galinti pasibaigti mirtimi. Nėščios moterys labiau nei kiti rizikuoja užsikrėsti listerioze. Naujagimiai gali šia liga užsikrėsti nuo mamos, gimdymo metu per gimdymo takus.

Listerioze galima užsikrėsti jei vartojama nepakankamai termiškai apdorota mėsa, nepasterizuotas pienas ar jo produktai, netinkamai nuplautos daržovės. Pagamintas maistas gali būti užkrėstas listerijomis, jei laikome kartu jį su užkrėstais produktais arba naudojame prastai nuplautas pjaustymo lenteles ar peilius.

Norint išvengti šios ligos besilaukiančioms moterims patariama vengti minkštų sūrių, pavyzdžiui Feta, Brie, pašteto, šviežios žuvies, šaltai rūkytų produktų. Nors, tiesą sakant, rūkyti produktai iš viso nėra sveiko raciono dalis, taigi jų reikėtų vengti visiems. Jei vartojate mėsą, ji turi būti tinkamai termiškai apdorota. Šviežius, neapdorotus gyvūninės kilmės produktus svarbu laikyti atskirai nuo kito maisto ir ypatingai gerai nusiplauti rankas, virtuvės paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis.

Reikėtų riboti  žuvies kiekį – iki 200 gramų jūrinės žuvies per savaitę. Žuvis sveikas ir reikalingas produktas, tačiau šis ribojimas Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas dėl sunkiųjų metalų taršos, pavyzdžiui gyvsidabrio, kurių mūsų organizmas negali pašalinti. Užterštų ežerų ar upių žuvyse gali būti toksinių chemikalų bifenilų. Konservų venkite ne tik būdamos nėščios, bet ir kasdieniniame gyvenime. Juose daug druskos bei santykinai mažai maistinių medžiagų.

Vėžiagyviai ir moliuskai, pavyzdžiui, midijos dažniausiai vartojami termiškai neapdoroti, bet ir verdant sunku apsisaugoti nuo įvairių užkratų, todėl nėščiosioms nerekomenduojama.

Termiškai neapdoroti kiaušiniai bei produktai, kurių sudėtyje jų yra nerekomenduojami nėščiosioms, nes išauga tikimybė užsikrėsti salmonelioze. Dažniausiai neapdoroti kiaušiniai naudojami konditeriniuose gaminiuose, padažuose, pavyzdžiui naminiame majoneze ar tradicinių Cezario salotų padaže.

Saldikliai – teigiama, kad jie gali sukelti apsigimimus, kenkia nervinei sistemai. Griežtai nerekomenduojama nei nėščioms moterims, nei mažiems vaikams. Rinkdamos ką valgyti rinkitės produktus, kuriuose kuo mažiau maisto priedų. Nėra aišku, kaip veikia jų įvairios kombinacijos.

Produktus, turinčius kofeino, taip pat būtina riboti, tai ne tik kava, bet ir juoda bei žalia arbatos bei šokoladas. Kofeinas veikia ne tik jūsų, bet ir vaisiaus širdies ritmą. Taip pat kofeinas veikia kaip diuretikas, taigi skysčių išgėrus kavos teks vartoti daugiau.

Jei renkatės žolelių arbatas, atminkite, kad jas reikia keisti, nes vos du puodeliai per dieną vienodų vaistažolių arbatos jau gali veikti kaip vaistai. Be to, kai kurios arbatos, pavyzdžiui aviečių lapų, gali paskatinti gimdos susitraukimus. Jei peršalote ir gydotės natūraliomis priemonėmis vaistinėje ar su svao gydytoju būtinai pasitarkite dėl vaistažolių vartojimo.

Nesezoniai vaisiai ir daržovės – geriausia rinkitės sezoninius, jie mažiau bus apdoroti laikymo chemikalais. Atminkite, kad labai svarbi higiena – šviežias daržoves ir vaisius labai gerai reikia nuplauti, kad išvengtumėte aukščiau minėtos listeriozės ar taksoplazmozės.

Alkoholis – visiškai venkite nėštumo metu. Kai kurios moterys galvoja, kad gali savaitės bėgyje išgerti taurę ar dvi vyno, tačiau tyrimais nėra nustatyta saugios alkoholio dozės. Teigiama, kad net mažos alkoholio dozės gali pažeisti vaisiaus smegenų vystymąsi, o didesnės – mažą kūdikio svorį, kūdikio veido deformacijas, širdies problemas ar protinį atsilikimą.

Tiesą sakant, daugumos šių produktų nereikėtų vartoti ar bent jau riboti jų vartojimą ir nesilaukiant kūdikio, rūpinkitės savimi kasdien, valgykite vertingą maistą, išsimiegokite ir ramiai laukite savo atžalos.

Antra straipsnio dalis.

Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama.

Leave us a comment