fbpx

Kaip gaminti mėsą mažyliams ir didesniems vaikams?

1-6 metų vaiko mityba/Karuselė/Mokyklinuko mityba/Žindomo kūdikio primaitinimas

Kaip gaminti mėsą mažyliams ir didesniems vaikams?

Kūdikiams paruošti mėsą dedame daug pastangų, o jau ūgtelėjusiems dažnai duodame savo mėgstamus mėsos patiekalus. Tačiau taip nėra teisinga daryti, nes skiriasi mažylių sukramtymo galimybės bei virškinamo trakto branda. Taigi pirmiausia pasakysiu ko reikėtų vengti: perkeptos sausos mėsos. Ji sunkiai kramtoma ir pasisavinama.

Ypatingai venkite griliuje skrudintos mėsos. Ji ne tik sunkiai virškinama, bet ir skrudėsiai kupini toksinių kancerogeninių (vėžinių) medžiagų. Tokių pat vengtinų medžiagų yra ir pramoniniu būdu apdorotoje mėsoje: kumpiuose, dešrose ir dešrelėse.

Taigi rinkitės natūralią mėsą. Toliau gaminimas gali šiek tiek skirtis.

Kūdikiui iki 12 mėnesių

Pirmiausia būtina tinkamai pasirengti gaminimui: nupjauname matomus riebalus, paukštienos odelę būtinai nulupame prieš gamindamos maistą mažyliui.

Pradėjus virti po 5 minučių nuovirą nupilti, mėsą dar kartą nuplauti ir tada antrą kartą virti jau ilgesnį laiką. Mėsa turi būti visiškai išvirusi.

Mažyliams iki 8-9 mėnesių,  rekomenduojamą mėsą ne tik sumalti, bet ir sutrinti, nes neišsivysčiusi virškinimo sistema.

Aš asmeniškai mėsą maldavau su mėsmale du kartus ir tuomet troškindavau su daržovėmis. Tokiu būdu mėsa būdavo sultinga ir lengvai sutrinama mažylių dantenomis.

Vaikams iki 3 metų ir vyresni 

Vaikai iki trijų metų gimtadienio vis dar pavargsta ilgai kramtyti. Žinoma, juos to mokyti reikia, tačiau vis dėl to rekomenduočiau labiau gaminti maltinukus. Vėliau galima duoti virtos mėsos garuose ar virtos bei vėliau sumaltos ar pasmulkintos peiliu.

Kaip tiksliai gaminti rasite receptų skiltyje. Verčiau suaugusiems prisitaikyti prie tokio gaminimo būdo, nei vaikus versti valgyti suaugusių gaminamus sunkiai kramtomus gaminius. Tuo labiau, kad ar esate tikri, kad maistą sukramtote iki košelės konsistencijos? Nuoširdžiai tuo abejoju.

Dar vienas būdas, puikiai tinkamas ir vaikams, ir suaugusiems , tai ilgas kepimas orkaitėje +130-150 C temperatūroje. Procesas užtrunka apie tris valandas ar ilgiau, priklausomai nuo mėsos rūšies bei gabalo dydžio. Bet juk prie viryklės stovėti nereikia. Labai mėgstu taip gaminti savaitgaliams. Po pusryčių pašaunu ir pietums jau pagaminta, o tuo metu veikiu ką noriu 🙂

Pamarinuojame mėsą, prieš pat kepimą ištriname druska ir sudedame į kepimo uždarą indą ar kepimo maišą. Paprastai tokį gaminimo būdą renkuosi savaitgaliams. Mėsa tampa minkštutėle, net ir natūraliai augintų gyvūnų. Net nuo kaulų krenta. Panašus, bet dar geresnis būdas – ilgai virti. Jei gyvūnas, buvo augintas pakankamai natūraliai, tai nuvirusį koncentruotą buljoną supilkite į mažus, šaldymui skirtus indelius. užsišaldykite ir panaudokite daržovienėms ar sriuboms virti. Sušalusius riebalus naudokite kepimui (sau).

Iš tinkamai pagamintos mėsos geriau pasisavinamos amino rūgštys (baltymai). Išvengiame sunkaus virškinimo bei apsunkimo, kurio taip vengia vaikai. Ir teisingai daro 🙂

Beje, didesni vaikai tikrai gali valgyti ir paukštienos odelę ir riebesnę mėsą. Normalaus svorio vaikams tai nėra ribojama, skirtingai nuo suaugusių.

Valgykite kartu ir būkite sveiki
Vaida Kurpienė

Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama.

Leave us a comment