Datulės. 7 būdai, kur jas skaniai panaudoti
Nors datulės turi net ~63 g cukrų/100 g, bet dėl didžiulio skaidulų kiekio jų glikeminis indeksas, t.y., kaip greitai ir kiek produktas kelia gliukozės kiekį kraujyje, yra pakankamai žemas, vos 42. Tai reiškia, kad suvalgius datulę, gliukozė kyla santykinai lėtai, išvengiame uždegiminių procesų. Taigi, 1-2 datulės per dieną, nors ir labai saldžios, jei valgomos saikingai, neskatina saldumynų potraukio.
Dar labiau pasisavinimą galite sulėtinti šalia suvalgydami mažą kiekį baltymų, riebalų ar, jau kiek norisi, skaidulų. Tad puikiai tinka prieš datulės valgymą ar kartu su ja sukramtyti sūrio, morką, riešutų ar jų kremo (sviesto).
Renkantis džiovintus vaisius, visada patariu pagal galimybes rinktis ekologiškus variantus.
Datules naudokite:
- Desertuose – vietoje cukraus. Cukrų receptuose keiskite datulių pasta santykiu 1:1. Pasigaminti paprasta – datules sumaišykite su vandeniu ir sutrinkite iki vienalytės grietinės konsistencijos masės
- Rinkitės vietoje saldainių, sausainių ar kitų saldumynų
- Naudokite kaip rišiklį sveikesniems sausainiams ar batonėliams. Datulių lipni tekstūra, todėl vienu kartu galite ir saldinti, ir sulipinti.
- Datules derinkite su riešutais ir sėklomis, kad pagamintumėte sveikus užkandžių batonėlius ar energetinius rutuliukus
- Saldinkite varškės patiekalus: varškėčius, naminius sūrelius
- Ispaninio šalavijo sėklų (chia) ir augalinio gėrimo desertuose, jei reikia saldumo – naudokite datulių pastą
- Nekeptų pyragų ir desertų apatiniam sluoksniui formuoti. Pavyzdžiui desertui su migdolais ir kokoso gėrimu arba varškės tortas su džiovintais vaisiais ir aguonomis.
Saikingai dėl didelio kiekio fruktozės datules turėtų vartoti sergantys diabetu ar turintys riziką juo susirgti, turintys antsvorio bei dirgliosios žarnos sindromą (DŽS)
Skanių datulių!