fbpx

Virta menkė sviesto, petražolių ir pankolių padaže

Jei manote, kad Jūsų mažyliui atėjo laikas paragauti žuvies, drąsiai tai darykite nesibaimindamos alerginių reakcijų. Naujausi tyrimai rodo, kad anksti papildydami racioną potencialiai alergizuojančiais produktais (tokiais kaip žuvis, riešutai) galime kaip tik išvengti alergijų vėlesniame amžiuje.

Balta žuvis yra geras baltymų šaltinis, kuris taip pat ir lengvai virškinamas. Menkės filė yra saugi tuo, kad joje retai pasitaiko kaulų. Taip, kaip aprašyta žemiau galite ruošti bet kurią baltą žuvį.

Gali būti, kad pankolis – jums  dar negirdėtas daržovės vardas, tačiau jį rasite kiekviename didesniame prekybos centre. Atidžiau patyrinėję daržovių skyrių, turėtumėte pastebėsite maždaug dviejų kumščių dydžio kažką panašaus į suplotą baltąjį svogūną (pankolis irgi sluoksniuotas), kurio viršūnėje kyšo šviesiai žali stiebai. Pankolio kvapas ir skonis primena anyžių, yra salsvokas ir netikėtai puikiai dera su žuvimi.

Pankolio pjaustymo patarimas: nupjaukite stiebus ir pašalinkite išorinį sluoksnį, jei šis kiek parudavęs. Nupjaukite apačią ir padalinkite daržovę į ketvirčius. Išpjaukite šerdį neatskirdami sluoksnių.

3-4 porcijoms reikės:

  • Pusės pankolio (~50 g), supjaustyto į keturias dalis
  • 250 ml žuvies sultinio
  • 115 g menkės file (be odos ir kaulų)
  • 20 g nesūdyto sviesto
  • Pusė valgomojo šaukšto smulkintų petražolių

Menkės gaminimas.

  1. Pankolio skilteles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 8-10 min arba kol suminkštės. Perplaukite šaltu vandeniu ir smulkiai supjaustykite.
  2. Žuvies sultinį užvirinkite ir sudėkite menkę. Virkite ant mažos ugnies 5-7 minutes (virimo trukmė priklauso nuo žuvies gabalėlio storio). Išvirusią žuvį išimkite iš sultinio ir trumpam atidėkite į šalį.
  3. Išgarinkite sultinį kaitindami ant didelės ugnies maždaug 4 minutes ir perkoškite. Apie 75 ml išgarinto sultinio supilkite į prikaistuvį. Jame ištirpinkite sviestą ir suberkite petražoles bei smulkiai pjaustytą pankolį.
  4. Sutrupinkite žuvį į padažą. Mažesniems vaikams žuvį galite ir sutrinti. Palikite atvėsti ir išdalinkite porcijomis. Patiekite mažyliui įvertinti Jūsų naujausią eksperimentą.

Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama.

Leave us a comment