Obuolienė be cukraus – natūraliai saldi
Obuolių tyrelei reikės tik… obuolių. Jei obuoliai saldiniai, alyviniai ar kiti saldūs –gaminu be cukraus. Jei obuoliai rūgštesni, cukraus šiek tiek įdėti rekomenduoju. Kiekis mažas – ~30-50 g kilogramui obuolių.
Ingredientai
- 5 kg obuolių
- 150 g cukraus, nebūtina, jei obuoliai saldūs
Gaminimo žingsniai
- Obuolius nuplauname, nuskutame, supjaustome skiltelėmis ir išimame šerdeles. Labai svarbu pašalinti kietas plėveles viduje, nes jos nesuminkštės ir strigs tarp dantų. O to geriau išvengti.
- Obuolius galime pjaustyti ketvirčiais – taip daro mano tėtis, o aš mėgstu mažesniais gabaliukais. Kuo mažesni gabalukai, tuo trumpiau kaitinti reikės daugiau vertingų medžiagų išliks.
- Į didelį puodą įpilame apie 300 ml vandens, kad pradžioje būtų skysčio ir išvengtumėme svilimo.
- Įjungiame kaisti didžiausioje temperatūroje, reguliariai maišome, kad vienodai kaistų ir minkštėtų.
- Kai obuoliai jau pradeda minkštėti, sumažiname temperatūrą. Kuo mažesniais gabaliukais supjaustysite, tuo trumpiau kaitinti reikės ir daugiau vertingų medžiagų išliks. Kiek laiko kaitinti, priklauso nuo obuolių rūšies ir supjaustytų gabaliukų dydžio. Apie 5 minutes, jei alyviniai ar kiti minkšti obuoliai. 15-20 minučių, jei obuoliai antaniniai ar kitos kietos rūšies. Pakaitinus išjungiame ir paliekame dar šiek tiek pastovėti, kad obuoliai patys nuo savo karščio minkštėtų. Kuo žemesnė temperatūra – tuo daugiau vertingų medžiagų išlieka. Vis pamaigome ir pamaišome.
- Kai obuoliai suminkštėja tiek, kad galima juos mediniu dideliu šaukštu perkirst, supilame masę į trintuvą. Šiame etape ir cukrus dedamas, jei esate tikri, kad reikia. Permalame.
- Tyrę pilame į puodą. Vėl užkaitiname iki užvirimo.
- Iškart nukeliame puodą ir tyrę pilame į sterilius stiklainius. Užsukame, apverčiame ir paliekame atvėsti.
- Atvėsusius stiklainius sudedame į šaldytuvą ir kai norisi – skanaujame.Suvartoti obuolienę rekomenduoju per sezoną, bet žiemos laukti nėra ko. Galima mėgautis ir dabar.Recepto autorė Vaida Kurpienė