KRYŽMAŽIEDŽIŲ DARŽOVIŲ karalystė pasižymi ypatingomis GALIOMIS, t.y. įvairiausiais antioksidantais, apsaugančiais mažylio organizmą nuo žalingos laisvųjų radikalų veiklos, uždegiminių procesų, o tai reiškia - nuo virusinių ir kitų ligų.Kryžmažiedžių šeimai priklauso: brokolis, briuselio kopūstas, kininis kopūstas, kininis bastutis (angl. bok choy), lapinis kopūstas kale, kitos tamsiai žalios lapinės daržovės (angl. mustard greens, collard greens), gražgarstė, kaliaropės, ridikai, ridikėliai ir KALAFIORAS (žiedinis kopūstas).
200gšviežiaiparuošto naminio pomidorų padažoar skardinėjekonservuotų smulkintų pomidorų be odelių, ar pomidorų tyrės be priedų
250gžiedinio kopūstoišskirstyto žiedynais
20gsviestonesūdyto, ar ypač tyro alyvuogių aliejaus. Pusę kiekio panaudosite kepimui, o kitą pusę - bulvių košei.
½svogūnonedidelio, nulupto ir susmulkinto (tik vyresniems, nei 12 mėnesių vaikams.)
½česnakoskiltelės, nuluptos ir susmulkintos(tik vyresniems, nei 12 mėnesių vaikams.)
1/8a.š.kumino(žiupsnelis), jeineturite - tinka ir kmynai
Gaminimo žingsniai
Pasiruoškite bulviųkošę - tik jos netrinkite trintuve, o smulkinte grūstuve ar šakute, sumaišydamisu sviestu.
Pasiruoškite šviežių pomidorų padažą.
Žiedinį kopūstą virkite kunkuliuojančiame vandenyje neuždengę apie 15 minučių arba kol suminkštės. Nukoškite, šiek tiek vandens pasilikite, jei norėsis košę praskiesti. Dar geriau žiedinį kopūstą garuose gaminti. Išliks daugiau maistinių medžiagų.
Keptuvėje įkaitinkite riebalus ir suberkite kumyną, būtų gerai prieš beraint jį susmulkinti, nes ne visi mažyliai mėgsta kruopeles. pusę minutės pakepkite maišydami ir sudėkite pomidorus ar jų tyrę, dar 3-5 min pakaitinkite silpnai kaitintindami, kad vos vos kaistų.
Žiedinį kopūstą sutrinkite kartu su pomidorų padažu. Vyresniems vaikams galite tiesiog sumaišyti palikdami stambesnius gabalėlius ar padažą patiekti šalia.
Atvėsinkite ir išdalinkite porcijomis. Patiekite kartu su bulvių koše.